Veel gestelde vragen

Hier treft u de meest gestelde vragen aan onze praktijk. Als u na het lezen van deze pagina toch nog vragen heeft, stel ze dan gerust via het e-mailformulier of bel even met ons.

 

Hoe snel kan ik bij u terecht?
 
Gezien dat de praktijk in mei 2012 in tiel is geopend, kan u snel bij mij terecht, maar ik werk alleen het is dus mogelijk, dat in drukkere periodes  het kan voorkomen dat u kortdurend op een wachtlijst komt te staan.
Ik lever kwaliteit en dat weten onze patiënten die u voorgingen. Maar kwaliteit heeft nu eenmaal tijd nodig. Ik werk dan ook met zorg aan uw nieuw aan te meten prothese. , omdat ik aan iedere patiënt de nodige aandacht en tijd willen besteden. Komt u daarom eens vrijblijvend bij ons langs om te kijken wat ik voor u kan betekenen en op wat voor termijn.
 
 
Hoe vaak moet ik terugkomen voor mijn nieuwe prothese klaar is?

Voor een volledige prothese (zonder implantaten) komt u in elk geval vijf keer in mijn praktijk langs voordat uw nieuwe gebitsprothese klaar is. Tijdens de eerste afspraak zal het intake gesprek plaats vinden. Vervolgens de eerste afdruk worden genomen, waarna een afspraak later een nog betere en individuele afdruk wordt genomen. Vervolgens gaan we in een nieuwe afspraak de hoogte tussen uw kaken bepalen. Tijdens de vierde afspraak gaan we passen in was. Neemt u dan ook altijd iemand mee en als we de prothese samen hebben goedgekeurd, gaan we de prothese omzetten naar kunststof en kan het tijdens de volgende afspraak bij u geplaatst worden. Eventueel is een na-controle nog noodzakelijk.
 
Hoe vaak moet ik een nieuwe prothese aan laten meten?

Dit verschilt natuurlijk sterk per individu. Maar ons gemiddelde advies is eens in de 6 tot 8 jaar een nieuwe gebitsprothese aan te laten meten. Vaak bemerkt u het zelf ook wel: de prothese gaat los zitten of er ontstaan pijnlijke plekken in de mondholte. Neem in dat geval contact met ons op. Misschien is een kleine aanpassing eerst wel voldoende.
 
Heb ik inspraak in de kleur en vorm van mijn nieuwe tanden?

Ik zoek samen met u de kleur en vorm van uw nieuwe tanden uit. Hierbij kunt u terugvallen op onze jarenlange ervaring en expertise. U mag ook altijd iemand meenemen, om zo samen met ons tot een goed besluit te komen.
 
Zien mensen straks dat ik een nieuwe prothese heb?

Ik probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen in uw omgeving zien dat u een nieuwe prothese heeft. Het belangrijkste is dat het draagcomfort met een nieuwe prothese voor u verbeterd wordt. Grote veranderingen proberen we altijd te voorkomen, tenzij u dat zelf natuurlijk graag wenst. Maar ook daarin begeleiden wij u graag.
 
Mag ik foto’s van vroeger meenemen?
 
U mag ten alle foto’s van vroeger meenemen. Ik hoor vaak dat als mensen een prothese hebben gekregen in het verleden, dat zij zichzelf niet meer herkennen. Het verschil is dan te groot geweest tussen de eigen tanden en het nieuwe kunstgebit. Heeft u duidelijke foto’s van vroeger waar uw eigen gebit nog goed opstaat? En u wilt graag dat we weer zoveel mogelijk teruggaan naar de situatie van vroeger? Neemt u dan duidelijke foto’s mee die ons kunnen helpen bij het opstellen van uw nieuwe prothese. 
 
Verdwijnen mijn rimpels als ik mijn nieuwe prothese krijg?

Een nieuwe prothese betekent geen face lift. Het is dan ook een fabeltje dat een nieuwe prothese uw rimpels doen verdwijnen. In het gunstigste geval kunnen de rimpels iets afvlakken, maar verdwijnen doen ze niet.
 
Kan ik met mijn eerste prothese straks weer net zo eten als ik gewend ben?

Van een eerste prothese mag u niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw nieuwe prothese kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Wij proberen u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken. Deze gewenningsperiode is voor de ene patiënt een week, en voor de ander 3 maanden.
 
Is pijn bij een nieuwe prothese normaal?

Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kan ik deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!

 Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft of blijft houden, kom dan spoedig terug. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan minstens een halve dag voor de afspraak met onze praktijk weer in. Dit is van belang omdat wij anders niet alle pijnlijke plekken kunnen herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan de nieuwe prothese wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. U moet dan ook aan de nieuwe prothese wennen, de nieuwe prothese went niet aan u!

 
Moet mijn gebitsprothese ’s nachts ook uit?

Ja, dat is het beste. Uw kaken hebben op een dag heel wat te verduren. Het is dan ook raadzaam om uw prothese niet continu te dragen en uw kaken de nodige rust te geven. Overdag worden ze immers afgesloten door de prothese. En in de nacht worden uw kaken dan weer van bloed en zuurstof voorzien. ’s Nachts willen mensen ook nog wel eens tandenknarsen, door de prothese ’s nachts uit te doen worden uw kaken minder belast en zullen deze minder snel slinken. Uw prothese kunt u dan het beste bewaren in een prothesebakje met water om uitdroging te voorkomen.
 
Hoe kan ik mijn prothese het beste reinigen?

Het is belangrijk dat u uw prothese naar iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw prothese. Bovendien kan een prothese verkleuren door nicotine, thee, wijn, medicijngebruik enz. U kunt uw prothese het beste reinigen met een speciale protheseborstel. Dit is een harde borstel en een speciaal reinigingsmiddel voor prothesen zonder schuurmiddel. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek of bruistabletten. Deze middelen kunnen uw prothese beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.
 
Hoe kan ik reparaties voorkomen?

Dagelijks zien wij mensen binnen komen voor reparaties aan hun kunstgebit. Schade aan de prothese ontstaat vaak tijdens het poetsen. De prothese is nat en glibberig, waardoor het gemakkelijk alle kanten opschiet. Hoewel je natuurlijk niet alle reparaties kunt voorkomen, geven wij wel altijd het advies om een laagje water in de wasbak te laten lopen of legt u er bijvoorbeeld een handdoek in. Daarmee wordt de val gebroken en de schade aan uw prothese blijft beperkt.
 
Is het gebruik van kleefpasta’s en andere hulpmiddelen nodig?

Er zijn diverse kleefpasta's, kleefpoeders en andere hulpmiddelen op de markt om een kunstgebit tijdelijk meer houvast te geven. Als u dit structureel nodig heeft, dan is dit een teken dat er iets mis is met uw prothese. Wij adviseren u in dit geval dan ook dringend om een afspraak te maken. Deze middelen zijn namelijk alleen noodoplossingen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. En de oorzaak van het probleem wordt niet weggenomen. Maak daarom een afspraak, de tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is, zodat wij u een passend advies kunnen geven.
 
 
Een reparatie, wat nu?

De schrik is groot. Maar wij kunnen uw prothese weer snel repareren. Doe echter nooit zelf een poging met secondenlijm om uw prothese te repareren! De kans is dan groot dat u de prothese verder beschadigt, waardoor de goede pasvorm verloren kan gaan. Patiënten komen dagelijks bij ons voor reparaties. Schrik dus niet meteen, er is vaak weer een oplossing.
 
Wat kan ik tegen kapotte mondhoeken doen?

De prothese hoort 's nachts altijd uit. Maar hierop is echter één uitzondering. Als de mondhoeken stuk zijn, dan alleen, moet de prothese tijdelijk 's nachts gedragen worden. De mondhoeken moeten eerst goed gedroogd en daarna goed ingevet worden. Wanneer de problemen over zijn, moet de prothese 's nachts gewoon weer uit.
 
Hebben medicijnen invloed op de houvast van mijn gebitsprothese?

In sommige gevallen kunnen medicijnen invloed hebben op de houvast van uw gebitsprothese. Sommige medicijnen beïnvloeden namelijk het speeksel en mondslijmvlies. Hierdoor wordt ook direct de houvast van uw prothese beïnvloed.
 
Zijn hoofdpijnen en / of oor klachten te wijten aan een gebitsprothese?

Bij sommige mensen is dit het geval. Dit kan gebeuren als een prothese te laag is geworden. De beethoogte, de afstand tussen de boven- en onderkaak, is dan niet meer de juiste hoogte. Een andere oorzaak kan zijn dat de kiezen niet meer goed in elkaar vallen. Ontstaat dit probleem bij u dan ook na verloop van jaren? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij uw tandprotheticus.
 
Waarvan worden implantaten van gemaakt?

De implantaten worden gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk metaal waarbij geen afweerreactie van het lichaam optreedt. Titanium wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld kunstgewrichten en pacemakers.
 
 
Wanneer kunnen implantaten worden toegepast?

Dit hangt af van uw algemene gezondheid, uw mondhygiëne en de vorm van uw kaak. Implantaten kunnen zowel bij jonge als bij oudere mensen worden aangebracht. De tandprotheticus zal samen met de implantoloog een zorgvuldige beoordeling maken en u over de mogelijkheden informeren.
 
Hoe betrouwbaar is de methode?

De natuur heeft een perfect kauwsysteem ontwikkeld. Kunstmiddelen kunnen dat nooit helemaal perfect vervangen. Maar de behandeling met implantaten wordt algemeen gezien als de methode die het dichtst in de buurt van de natuurlijke situatie komt. Implantaties worden al meer dan 30 jaar toegepast en leiden normaal gesproken tot een goed eindresultaat. Instituut Straumann garandeert bovendien permanent onderzoek en verbetering van het systeem. Dit gebeurt in samenwerking met vele vooraanstaande specialisten wereldwijd.
 
Hoe lang gaan implantaten mee?

Ervaring en onderzoek wijzen uit dat implantaten erg duurzaam zijn en tientallen jaren kunnen meegaan. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een goede mondverzorging en regelmatige controles.
 
Vergoedt mijn verzekering de implantaat behandeling?

Zijn uw kaken dermate geslonken dat een gewone prothese zonder implantaten niet meer voldoet? En kunnen we dat aantonen middels een röntgenfoto bij uw zorgverzekeraar? Dan zal de zorgverzekeraar onze machtigingsaanvraag in behandeling nemen. Na goedkeuring zullen zij het plaatsen van de implantaten vergoeden vanuit de basisverzekering. Bij uw nieuwe prothese op implantaten kan een eigen bijdrage gelden van € 125,- per kaak (bij boven- en onderprothese betekent dit dus € 250,-). Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kan het betekenen dat u niets hoeft bij te betalen. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren, of neem voor de zekerheid even contact op met uw zorgverzekeraar.
 
Waarom is nazorg van mijn implantaten zo belangrijk?

Na het eten blijven er voedselresten in uw mondholte achter en deze hechten aan uw implantaten. Dit heet tandplaque. Het implantaat dient u dan ook minimaal 1 keer per dag 100 procent te reinigen, zodat er geen ontstekingen ontstaan. Ontstekingen ontstaan ongemerkt en u heeft het vaak pas door als het te laat is. Verbetert de mondzorg niet? Dan verandert de tandplaque in tandsteen en kruipt het tussen het tandvlees en het implantaat. Op den duur verdwijnt het kaakbot rondom het implantaat en het logische gevolg is dat het implantaat los gaat staan en verwijdert moet worden. Regelmatige controles die u helpen om de implantaten goed schoon te houden, zijn dan ook van levensbelang voor het behoud van uw implantaten!
 
Wat zijn de gevolgen van roken bij implantaten?

Een implantaat is een kunstwortel die de eigenschappen van een echte wortel zo goed mogelijk nabootst. Als u rookt is het belangrijk om te weten dat het risico op het afstoten van het implantaat direct na de behandeling groter is. Roken veroorzaakt namelijk een vernauwing van de bloedvaten in het tandvlees, waardoor de genezing van wondjes in de mond vertraagt en daarmee het ingroeiproces langer duurt. Ook in de jaren erna is het risico op het verlies van de implantaten groter als u rookt.

 

Tuesday the 19th. © 2015 | Tandprothetische Praktijk Floris van 't Hull | Website uitvoering Ingenieursbureau Wubben, Barendrecht