Eerste prothese (immediaat)

Van eigen tanden en kiezen naar uw eerste kunstgebit.
Om allerlei redenen kunnen eigen tanden en kiezen verloren gaan. In onze praktijk zien we dagelijks patiënten die al jaren niet meer bij de tandarts komen of door een operatie hun eigen gebit moeten laten trekken. De redenen zijn dan ook uiteenlopend. Maar een oplossing is er altijd!

U kunt zonder doorverwijzing bij ons terecht voor een eerste gesprek, waarbij we de situatie in de mond bekijken en u een eerlijk advies meegeven. U mag er na die tijd rustig over nadenken of wij verwijzen u door naar de kaakchirurg of tandarts voor het trekken van uw eigen elementen (extraheren).

 

Schaamte
Voor veel mensen is de eerste stap de moeilijkste. En dat is begrijpelijk. Want je gebit is immers je visitekaartje. Als u een afspraak bij ons maakt, kunt u dat gevoel van schaamte even loslaten. Wij zien dagelijks patiënten bij ons in de praktijk die met lood in de schoenen binnenkomen, omdat ze jaren niet meer bij de tandarts zijn geweest en het gebit langzamerhand sterk achteruit is gegaan. Maar wees gerust, het is ons dagelijkse werk en u bent echt niet de enige.

In theorie is het de meest ideale situatie om na het eruit halen van uw eigen elementen, 3 maanden zonder prothese te functioneren. De kaak kan mooi natuurlijk genezen, waardoor de kaak egaler wordt en de kans op drukplekken na die tijd minder groot is. Sommige mensen hebben dit er voor over en hebben hier geen enkele moeite mee. Anderen kunnen of willen dit absoluut niet, bijvoorbeeld in verband met werk. In beide gevallen kunnen wij u helpen.

 

Behandelplan
Er zijn dus verschillende mogelijkheden: een tijdje zonder prothese functioneren of direct uw nieuwe prothese erin. Verschillende mogelijkheden zijn er ook voor de extractie. Dit kan bij de tandarts of kaakchirurg onder plaatselijke verdoving. Maar bent u erg angstig? Dan kan het zelfs onder volledige narcose bij de kaakchirurg in het ziekenhuis van Winschoten, Stadskanaal of Groningen. Kortom, veel mogelijkheden die we graag eerst met u bespreken om samen tot een behandelplan te komen die bij u past. Als u wenst kunt u ook altijd na het eerste gesprek een begroting van ons meekrijgen, zodat u bij de zorgverzekeraar kunt informeren wat zij voor u vergoeden.

 

Het trekken van eigen tanden en kiezen
Bij de ene patiënt moeten er een paar ondertanden uit en bij de andere nog het hele gebit. U kunt zich voorstellen dat de genezing bij de één sneller verloopt als bij de ander. Maar iedereen heeft te maken met genezing en dat gaat gepaard met moeizaam eten en drukplekjes als de prothese direct geplaatst wordt. Als de wondjes in de mond nog niet volledig genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel nemen. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. U zult merken dat uw kauwvermogen toch wel wat beperkt is in de eerste periode.

 

Het maken van een kunstgebit
Als u ervoor kiest om een tijdje zonder prothese te functioneren zullen wij de genezing van uw kaken in de gaten houden middels regelmatige controles na de extractie. Zodra uw kaken voldoende genezen zijn, kunnen we starten met het aanmeten van uw nieuwe prothese.

Kiest u ervoor om direct uw nieuwe gebit te plaatsen na de extractie? Dan komt u voorafgaand aan uw afspraak bij de kaakchirurg of tandarts een aantal keren bij ons in de praktijk langs voor onder meer het nemen van afdrukken, zodat wij een prothese voor u kunnen maken die de kaakchirurg of tandarts na de extractie kan plaatsen. Een dergelijke prothese wordt een immediaat prothese genoemd.

 

Beperkingen eerste kunstgebit
Zit het gebit niet optimaal op de eerste dag? Schrik dan niet meteen. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. De verdoving kan er nog inzitten en daarna  kan het allemaal wat gevoelig zijn. De eerste dag mag u de prothese er dan ook absoluut niet uithalen. Het werkt namelijk als een soort drukverband op de wondjes in de mond. Haalt u de prothese er direct de eerste dag wel uit? Dan kunnen de wondjes weer opengaan en omdat uw tandvlees begint te zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in uw mond passen als u het terug probeert te plaatsen.

De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood van kleur zijn. Dat komt omdat de wondjes nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Daarna neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dit bekent niet direct dat de wondjes genezen zijn. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wondjes. Door te spoelen laten de stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Er is een kleine kans dat het bloeden niet vanzelf overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Neem dan contact op met uw tandarts of kaakchirurg. Ook als u pijn houdt. Neem in elk geval niet zomaar een pijnstiller, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden omdat het bloedverdunnend werkt. De tandarts of kaakchirurg bespreekt met u wat u de eerste 24 uur wel of niet mag doen.

 

Wennen aan het kunstgebit
Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken doet de kaakchirurg, tandarts of tandprotheticus dit. Of u doet het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje keukenzout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken.

Als de wondjes beginnen te genezen, nemen de pijn en zwelling af. U kunt dan langzaam aan gaan wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Dat vraagt tijd. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren: grote of kleine ingreep, uw verwachtingen, uw pijngrens etc. etc. Bij de een gaat de genezing dan ook sneller dan bij de ander. In de maanden na de extractie blijft u bij ons onder controle om de genezing te controleren en tijdig aanpassingen te doen.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken, dit is vaak een onopgemerkt proces. Tussentijds kunnen wij er een zachte laag in aanbrengen om hem tijdelijk weer passend te maken of we kunnen hem middels een rebasing weer passend maken op uw kaak. Wij houden dit tijdens de controles voor u in de gaten en binnen het jaar kunnen we beginnen met een nieuwe prothese. De eerste (immediaat) prothese wordt namelijk als noodprothese gezien. Nadat uw kaak volledig genezen is, variërend van een half jaar tot een jaar, mag u onder vergoeding van de zorgverzekeraar een nieuwe prothese aan laten meten. Normaal gesproken is de vergoedingstermijn meestal 6 tot 8 jaar. Daarop is echter 1 uitzondering. De eerste prothese mag na een jaar vervangen worden.

 

Kortom, u kunt dus bij ons terecht als u sinds jaren niet meer bij de tandarts komt en er gegronde redenen zijn om uw eigen elementen eruit te laten halen. Onze praktijk maakt van tevoren uw nieuwe prothese, waarna wij u doorsturen naar de kaakchirurg of tandarts voor  het eruit halen van uw eigen elementen. Bent u al bij de kaakchirurg geweest en u wilt nu graag uw eerste prothese? Dat kan, maakt u dan een afspraak bij onze praktijk. Of wilt u graag meer informatie wat wij specifiek voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een eerste gesprek en wij vertellen u er meer over

Monday the 2nd. © 2015 | Tandprothetische Praktijk Floris van 't Hull | Website uitvoering Ingenieursbureau Wubben, Barendrecht